debilt.allesduurzaam.nl

Gezond eten zoals jouw overgrootmoeder dat kende...

Gezond eten: tips!

  • vakantieweek_20_31_juli_2009_036.jpgKoop voesel dat jouw overgrootmoeder als voedsel zou herkennen: zuiver, rauw, onbewerkt en smaakvol
  • Koop zoveel als je nodig hebt. Van grote voorraden blijken mensen uiteindelijk erg veel weg te gooien. Men schat dat 30% van het voedsel weggegooid wordt in Nederland...
  • Winkel zoveel mogelijk in de buitenkant van de supermarkt. De meeste winkels zijn op dezelfde manier ingedeeld. Aan de buitenkant staan de kisten en dozen met verse producten als zuivel, vis, groente, fruit , vlees onverpakt. In het midden staan de meest bewerkte voedingsmiddelen die je maar beter kunt laten staan. Met gezondheid hebben ze niet veel te maken, met gezondheidclaims des te meer. Meestal onbewezen.
  • Mijd voedingsmiddelen die meer dan vijf ingredienten bevatten, of onbekende ingredienten bevatten. Het duidt er op dat er met het oorspronkelijke product blijkbaar iets mis is, niet gezond genoeg was en er aan gesleuteld moest worden...
  • Mijd voedingsmiddelen die goed voor de gezondheid beweren te zijn. Het feit dat het op de verpakking staat duidt er al op dat het om een flink bewerkt product gaat
  • Koop zoveel mogelijk verse producten op de biologische boerenmarkt, blijf zoveel mogelijk weg uit de supermarkt
  • Koop op maat. Houd rekening met het aantal personen voor wie je kookt. Koop van bederfelijke producten kleine hoeveelheden
  • Koop producten uit de streek of regio
  • Koop (meer) biologisch geteelde producten. Vind gezond eten in een natuurvoedingswinkel bij jou in de buurtgroentenkist.jpg
  • Koop zoveel mogelijk verse producten
  • Koop bij voorkeur  producten die niet per vliegtuig vervoerd zijn
  • Vermijd (overbodig) verpakkingsmateriaal
  • Koop producten met Max Havelaar keurmerk
  • Koop groenten van het seizoen. Zie groenten en fruitkalender op www.milieucentraal.nl
  • Wees matig met dierlijke producten. Eet twee keer of vaker per week vegetarisch
  • Houd bij het kopen van vlees rekening met de omstandigheden waarin het dier geleefd heeft. Eet bijvoorbeeld biologisch vlees, ook verkrijgbaar bij de betere supermarkt. Vind een Groene Slager in jouw buurt.
  • Bewaar voedingsmiddelen zorgvuldig. Kijk op de verpakking voor de juiste bewaartemperatuur en houdbaarheidsdatum en voorkom het weggooien van gezond eten, voorkom voedselverspilling
  • Leg alleen producten in de koelkast die koeling nodig hebben. Gebruik de koelkast niet als voorraadkast en bewaar alle andere producten op een koele plaats elders.
  • Kraanwater is in Nederland van uitstekende kwaliteit en goedkoop; plastic flesjes met bronwater zijn zeer milieubelastend en duur
  • Drink water in plaats van suikerrijke dranken en wen je kinderen daaraan