debilt.allesduurzaam.nl

Tips voor energiezuinig koken

Voedsel koken: moeiteloos energie en water besparen

  • Kook met het deksel op de pan. Dan gebruikt u zeker 30% minder energie
  • Kies een pan die goed op de gaspit of kookplaat past en aangepast is aan de hoeveelheid voedsel
  • Laat de vlammen niet langs de wanden van de pan komen
  • Kook in weinig water
  • Gebruik een snelkookpan voor gerechten met een lange kooktijd
  • Laat ingevroren producten een dag van te voren in de koelkast ontdooien
  • Laat de macaroni of rijst 2 minuten koken en draai dan het gas uit. Laat de pan met dichte deksel staan, 5 minuten langer dan de aanbevolen kooktijd en klaar bent u!
  • Kook op half of laag gas. Het duurt iets langer voordat het eten gaar is, maar je bespaart wel 40-80% energie!
  • Gebruik het kookvocht van pasta om er soep van te maken

De ‘zuinigste’ bereidingswijze

Wat kost minder energie: koken op gas of elektrisch, de oven, magnetron of grill? Hieronder zie je hoeveel KWh (kilowattuur) verschillende vormen van eten bereiden kosten per uur.

Bereidingswijze  Energieverbruik in kWh
Gasfornuis 0.46
Grill  1,20
Magnetron 1,26

Elektrisch (inductie en keramisch)

1,38
Oven 2,11

Omdat eten opwarmen in de magnetron over het algemeen veel sneller is, kost dat uiteindelijk het minste energie.

Winst 

Door zuinig om te gaan met energie, bespaar je niet alleen op je energierekening. Omdat er minder energie verloren gaat, is er ook minder schadelijke uitstoot, in de vorm van broeikasgassen. Als je altijd met de deksel op de pan kookt, dan gaat er bij elektrisch koken op jaarbasis ongeveer 335 kwh minder energie verloren. Dat is hetzelfde als het elektriciteitsgebruik van de koelkast of vaatwasser voor een heel jaar. 

Duurzamere keuzes

Wil je nog meer zelf doen en duurzamer eten en koken?

Volg dan de adviezen van het Voedingscentrum hieronder